qigong

Prima dată când mi-am dat seama că lucrurile nu mai sunt cum erau, a fost când m-am trezit zâmbind pe stradă fără un motiv aparent. Interesant nu e că zâmbeam fără motiv aparent, ci că zâmbeam deși, puse pe hârtie, lucrurile în jur nu erau roz. Când le pui pe hârtie, le gândești, iar eu nu gândeam, doar mă uitam.

E greu de explicat cum e când te uiți la tine, oamenii se uită la gânduri și înțeleg că asta ar trebui să facă. Dacă rogi pe cineva să iți spună despre el, îți va spune despre ce face. Am școala abordării holistice a omului: corp, minte, suflet și structură energetică. Am senzații la toate nivelurile și știu că sunt mai mult decât fac, și mai mult decât gândesc. Sau știu că nu sunt doar ce fac și ce gândesc.

Îmi lipsea o piesă din puzzle. Și a venit printr-o carte și prin amintirea unei întâmplări. Cartea se numește „Gândire rapidă, gândire lentă” (Daniel Kahneman), e vorba despre intuiție și Eul conștient (minte).

Eu și sora mea semănăm foarte bine. Ea poartă breton drept de foarte mulți ani, eu eram fără. La un moment dat, m-am tuns ca și ea. După ce am ieșit de la coafor, am facut ceva cumpărături și m-am oprit la o farmacie. Era seară. Am urcat în mașină, am pus cheia în contact și m-am uitat în oglinda retrovizoare să mă asigur când dau cu spatele. În oglindă, mi-am văzut doar ochii și bretonul și-am zis „uite-o pe Bia!” (asta e gândirea rapidă). În același timp, mintea mea se întreba „cum a ajuns Bia la mine în mașină?”, „dacă e afară, cum de o văd atât de bine și de ce nu e acasă?” (asta e gândirea lentă). Următorul gând a fost „Ah nu, sunt eu!”. Intuiția mea (primul gând) nu m-a recunoscut în oglindă, credea că sunt sora mea. Mintea i-a urmat cu întrebările, eul conștient își pune întrebări, intuiția nu.

Și uite așa am înțeles de ce ne spune profesorul la cursurile de meditație (qiGong), să nu urmăm primul gând, ci să urmăm gândul care vine din starea de liniște.

Nu cred că-n carte va fi vorba la final de meditație, e o carte scrisă de un gânditor. Dar îmi place că spune în multe feluri, cât suntem de ușor de manipulați prin minte. De exemplu, într-un experiment asupra unor tineri, li se induc unora cuvinte care au legătură cu tinerețea, și altora, cu bătrânețea. După care, sunt puși să meargă dintr-un loc în altul. Cei care sunt duși mental către pensie, se vor mișca mai încet. Zice autorul: „puteți vedea de ce banala observație ”acționează calm și amabil indiferent cum te simți” este un sfat foarte bun, este probabil sa fiți răsplătit prin a vă simți realmente calm și amabil”. Asta e o afirmație spusă să prostești mintea. Va funcționa o perioadă…

to be continued

(foto)