Cu mult, mult timp in urma, in China, medicii erau platiti atunci cand pacientii erau sanatosi. Definitia sanatatii in medicina traditionala chineza difera de cea pe care o avem noi. Omul este sanatos cand are mintea linistita si organele interne pline cu energie. Boala vine in timp, iar prin actiunile noastre zilnice o putem fie indeparta, fie provoca. De aceea, cand oamenii se imbolnaveau, vina apartinea si medicului, ca nu a “verificat” destul de atent pacientul. Nu se spune nimic despre corp pentru ca, daca omul are mintea linistita sau sufletul impacat si se foloseste de tehnicile specifice qigong-ului pentru a-si aduce energie in corp si a hrani toate organele interne, celulele corpului nostru se hranesc, iar el nu are cum sa nu fie sanatos.

La prima ora de practica am fost surprinsa sa vad doamne de peste 50 de ani mai elastice decat mine. Iar expresia noastra populara care spune ca “nu exista copii cuminti si batrane frumoase” nu se aplica celor care practica qigong-ul. Au o frumusete si o bunatate, cum rar intalnesti. Americanii au prin constitutie dreptul la fericire. Il avem toti, insa nu ne spune nimeni cum sa o obtinem. La ultimul curs de qigong am invatat pasii pe care trebuie sa ii urmam pentru a aduce fericirea in viata noastra, dar asta o voi dezvolta in episodul urmator. Va pot spune ca la baza stau faptele bune!

Qigong-ul reprezinta multitudinea tehnicilor din sistemul practicilor energetice traditionale chinezesti. El este o disciplina spirituala, o practica terapeutica, o stiinta a vietii. [sursa] Poate fi practicat de oricine indiferent de varsta, sex sau religie. “In antichitate, Qigong-ul era invatatura contopirii omului cu cerul. Azi, continutul sau are trei parti importante:

1. intarirea corpului si a sufletului, prelungirea vietii si atingerea longevitatii,

2. descoperirea capacitatilor deosebite ale omului si consolidarea lor,

3. modelarea caracterului si capacitatea de control a moralei.”

[informatii preluate din Lumea Minunata a Qigong-uluiCezar Culda]

Prin practica ne putem descoperi capacitati nebanuite, care exista in noi, insa nu sunt cultivate, cum ar fi capacitatea de a emite energie, de a vizualiza aura, de a simti cu palma portiuni bolnave din propriul corp si multe altele. Insa nivelul pe care il atingem in practica este mai putin important, ceea ce primeaza este morala. Si am mai invatat un lucru, care poate sa fie un punct de pornire pentru fiecare si pe care multi l-am constientizat: ceea ce extindem noi catre univers, aceea primim. Iar daca tratam cu iubire si respect tot ce respira, fiintele acelea vor trimite aceeasi iubire catre noi.

Unora o sa li se para iesite din comun anumite informatii. Pentru ei, am un mesaj al maestrului Yan Xin: “Daca le credeti, bine! Daca nu, tot bine, caci ele oricum se intampla!” 🙂 Iar daca ati ajuns pana aici, va trimit un gand bun si plin de iubire la fiecare!