*Cum ne putem folosi relația pentru a ajuta lumea? este ultima întrebare din cartea Karma Iubirii – 100 de răspunsuri despre relația ta

”Mi-am petrecut o bună parte din viață predând concepte spirituale prin lumea întreagă, pentru că îmi plac și mă fac foarte fericit. Dar tot mi-a luat mult timp ca să-mi dau seama ce vor de fapt oamenii. În general, totul se rezumă la patru lucruri diferite.

Mai întâi ne dorim să fim confortabili din punct de vedere fizic – pentru mine, înseamnă independență financiară. Îmi place să numesc starea asta ‘banii oxigen’. Nu cred că cei mai mulți dintre noi sunt lacomi: că vrem să trăim într-un palat, să avem douăsprezece mașini scumpe și să purtăm pălării de aur. Dar ne-ar păcea să avem bani suficienți cât să nu ne mai gândim la bani… Cu toții ar trebui să avem suficienți bani și banii ar trebi să curgă fără piedici tot timpul ca să putem face toate lucrurile  care ne-ar plăcea să le facem cu viața noastră, fără să ne îngrijorăm de soldul cardului de credit și alte asemenea lucruri…

Al doilea obiectiv pe care cei mai mulți îl avem e să găsim un partener, cineva care să ne țină companie în timp ce ne trăim viața, cineva cu care să întemeiem o familie – dacă asta vrem. Vrem să-l găsim, să-l păstrăm și după 20 sau 30 de ani să fim la fel de îndrăgostiți de acel partener cum eram la prima întâlnire.

Dar confortul unei case și compania unui partener nu sunt pe deplin confortabile dacă ne lipsește energia sau avem probleme de sănătate. Prin urmare, aș zice că obiectivul numărul trei, pentru cei mai mulți dintre noi, e să rămânem tineri și puternici ca să ne bucurăm din plin de viața noastră.

Mai există un obiectiv de atins, încă o nevoie umană pe care fiecare dintre noi tânjește să și-o îndeplinească. Și această nevoie e să avem grijă de ceilalți: să ajutăm la crearea unei lumi în care nimeni nu suferă, nimeni nu e trist.

Când lucrăm pentru ceilalți, lucrăm pentru noi înșine; și singurul mod de a lucra pentru noi înșine e să lucrăm pentru ceilalți.

Prin urmare, dacă vrei ca relația ta să ajuta lumea, tot ce ai de făcut e să o faci să fie o relație de succes. Cel mai bun lucru pe care îl puteți face voi, amândoi, pentru lume e să fiți acel exemplu viu; pentru că, în definitiv, pe oameni nu-i interesează ce spuneți, ei doar observă ce faceți. Și dacă văd că ce faceți voi funcționează, vor încerca și ei.

Singurul tău rol, dacă iubești lumea, e să fii fericit!”

 

(Geshe Michael Roach)

 

[foto]