Karma iubirii este o carte scrisă de primul american care a primit titlul de Geshe (maestru al Budismului), după 20 de ani de studiu și practică în mănăstirile tibetane. E scrisă sub forma de întrebări și răspunsuri care sunt dezvoltate pentru a explica mai ușor învățăturile budiste. Întrebările se referă mai mult la relația de cuplu, însă răspunsurile pot fi extinse la toate relațiile noastre.

În esență, suntem învățați că tot ce există în viața noastră are cauză în interiorul nostru, și că putem aduce în viața noastră ce ne dorim, ajutându-i pe ceilalți să obțină același lucru.

Să zicem că ești singur/singură de mult timp și îți dorești pe cineva. Poți începe prin a oferi companie cuiva care are nevoie. Să zicem că dorești să faci mai mulți bani, poți începe prin a ajuta pe altcineva să facă mai mulți bani, respectiv, poți să lucrezi cu mai multă dăruire să ajuți compania la care lucrezi să progreseze. Dacă tu muncești gândindu-te că șeful tău face bani dar nu-ți dă ție în plus, oprești abundența să intre în viața ta.

Să zicem că ai o relație dar uneori te simți gelos sau nesigur, deși, nu ai vreun semnal concret de la celălalt. În acest caz, trebuie să înțelegi că senzațiile apar pentru că în trecut, poate ai avut momente când ai trădat sau ai înșelat. Ca să le corectezi, poți să ai grijă de comportamentul tău de acum, ca oricare din vorbele sau faptele tale să nu-ți rănească partenerul, chiar dacă nu e prezent.

Pentru orice situație neplăcută, ești sfătuit să spui într-o propoziție ce îți dorești, apoi să te întâlnești cu cineva care se confruntă cu aceiași problemă și să încerci să îl ajuți. Seara, înainte de culcare, poți recapitula momentele de peste zi când ai ajutat pe cineva.

Ce e mișto cu tot exercițiul ăsta, e că dă rezultate chiar dacă nu s-a rezolvat problema celui pe care îl ajuți. Rezolvarea ține de ce are celălalt în interiorul lui, ce semințe a plantat în viața lui. Ideea e că încercând sincer să-l ajuți, se așează în tine un semnal care va rezolva problema ta.

Sunt multe de spus, cartea e lejeră de citit, deși are 600 de pagini. Dacă nu aveți timp de ea, dar aveți întrebări, îmi puteți scrie și vă dau răspunsul din ce am citit. Și să știți că mie când citesc o astfel de carte ori merg la un curs de qigong și ascult ce ne povestește profesorul nostru, mi se pare tare frumoasă viața asta!

”O acțiune e morală dacă – la final – îți aduce fericire. Și o acțiune nu e morală dacă îți aduce, în mod inevitabil, suferință!”

 

karma iubirii

karma iubirii