Am adormit citind pasajul acesta din învățăturile lui Dalai Lama și tare frumos am visat. Să ne fie de trezire! 🙂

”Imediat ce vă treziți dimineața, dacă aveți vreun interes pentru dezvoltarea spirituală, trebuie să vă examinați mintea și să încercați a dezvolta un anumit tip de motivație adecvată. După care, luați-vă un angajament ferm sau determinare, ca în viitor, și mai ales în ziua respectivă, să aveți un comportament adecvat și să gândiți de-o manieră adecvată. Gândiți-vă că-i puteți ajuta pe alții în moduri potrivite sau dacă acest lucru nu e posibil, cel puțin vă veți abține să le faceți rău. După care, din când în când pe parcursul zilei, să vă amintiți de acea determinare și motivație.

Seara târziu, priviți în urmă la ziua scursă și vedeți dacă ați petrecut-o după cum v-ați propus dimineața. Dacă găsiți ceva pozitiv, foarte bine – bucurați-vă! Întăriți-vă determinarea bucurându-vă de faptele voastre bune și luând hotărârea de a proceda la fel și pe viitor. Dacă găsiți că ați făcut ceva negativ în acea zi, trebuie să simțiți remușcări pentru faptele rele săvârșite și să vă pedepsiți singuri reflectând la felul în care aceleași acțiuni negative, săvârșite în trecut, sunt motivul pentru care continuați să suportați consecințe nedorite. Gândiți-vă că dacă veți continua să acționați în acest fel și în viitor, aceasta vă va atrage din nou aceleași consecințe nedorite.

Aceasta este calea: încercați, încercați, încercați! Atunci, cu timpul, există speranță. Există posibilitate autoameliorării. Binecuvântările altora nu sunt suficiente. Ca buddhist, există mii și mii, milioane și miliarde de buddha-și și bodhisattva-și; dar noi suntem aici și continuăm să trecem prin dificultăți de fiecare dată când ceva nu merge bine. Așa că binecuvântările nu sunt de ajuns. E limpede? Binecuvântările trebuie să vină din interior. Fără propriul vostru efort, e imposibil ca binecuvântările să vină. Sunteți de acord?” (Dalai Lama – Filozofia și practica buddhismului tibetan)

Citește și: Confesiunile unui practicant (1)

 

[foto]