Programul Capitala Tineretului din România a fost lansat în 2016. Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din România și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. În cadrul programului, autoritățile locale colaborează cu organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret și cu mediul privat, și îi pun pe tineri în centrul procesului de dezvoltare urbană. [sursa]

De câteva sâptămâni, membrii ai unor ONG-uri de tineret, împreună cu specialiști în domeniu și cu sprijinul autorităților locale, au lucrat voluntar pentru realizarea programului din dosarul de candidatură. Dacă luăm titlul, Baia Mare ar fi al treilea câștigător din țară, după Timișoara și Bacău. Termenul limită de depunere al candidaturii a fost 16 iulie, iar căștigătorul din acest an va fi anunțat prin octombrie sau noiembrie.

Deși primii contestatari ai proiectului au apărut deja, eu sunt pentru. Înțeleg că impresia generală e că nu avem tineri ”de treabă” în Baia Mare, nici viitor, nici activități, nici cultură, mă gândesc că proiecte de acest gen, gândite și implementate corect, aduc plus valoare. Și cum creezi cerere, dacă nu vii cu oferta?

Andrei Popescu, fost secretar de stat in Ministerul Tineretului și unul din experții cu care au discutat cei din echipa de realizare a dosarului, a postat un comentariu pe pagina de facebook dedicată candidaturii în care spune: ”Super echipă! Super proiect! Indiferent dacă iese sau nu, important este să se facă cât mai multe din activitățile propuse.” Exact așa mă gândeam și eu anul trecut când am colaborat cu Fundația Baia Mare 2021 pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii de mi-am auzit de toate felurile și nu m-a înțeles nimeni.

Succes dragilor, acum e rândul vostru!