Pe 24 iunie sărbătorim Ia, și pare că nimeni nu-și mai amintește cum a început această mișcare în țara noastră și afară, atât ni se pare de firească acum. În urmă cu 4 ani, împreună cu fetele de la SkirtBike, organizam prin Baia Mare o plimbare pe biciclete îmbrăcate în ii, inspirate de evenimentul sărbătorit la nivel național, inițiat de Andreea Tănăsescu și a ei comunitate online, La Blouse Roumaine.

”În 2011, Adele, probabil cea mai bună voce a lumii, a apărut în revista Vogue într-o bluză Tom Ford, copie unu la unu a unei cămăși din Transilvania. Eram la Londra când am văzut această imagine și am simțit că este important ca românii să prindă acest val și să arate lumii de unde vine cămașa pe care o purta Adele. Dacă vei căuta acum Adele și Tom Ford, vei găsi și indexarea «La blouse roumaine». Mulți alți designeri internaționali au speculat filonul tradițional românesc, fără a preciza însă originea, sursa lor de inspirație. Singurul care a făcut asta a fost Yves Saint Laurent, care a creat o colecție specială inspirată din picturile lui Matisse. Yves Saint Laurent are meritul de a introduce «la blouse roumaine» ca piesă clasică, universală, în garderoba oricărei femei din lume. Marele designer francez a înțeles faptul că ia nu va ieși niciodată din modă, ea transmițându-se din generație în generație, ca orice veșmânt tradițional“, povestește Andreea, în unul din rarele interviuri din presă. [sursa]

De atunci, Andreea a adunat oameni buni în jurul mișcării și a trezit în noi curiozitatea, respectul și admirația pentru ce înseamnă ia. Prin țară se organizează tot mai mult evenimente de Ziua Iei, lumea profită la maxim de acest trend, însă fără a da credit inițiatoarei, din acest motiv am scris acest articol.

Eu nu mai am bunici și oricum nu aveau ie în garderobă nici când erau. Ia din poză e din colecția Iuliei Gorneanu, împrumutată pentru o ședință foto. Cu toate astea, mi-am cumpărat o cămășuță la un târg pe care o voi purta în 24 iunie. Să faceți la fel dacă o aveți, mai ales că sunt organizate și la noi în oraș evenimentele de Ziua Universală a Iei! Și vă rog să urmăriți pe facebook La Blouse Roumaine, zilele astea se luptă ca marii creatori ai lumii să dea credit sursei lor de inspirație.

Ia[foto]