Mi-a placut mereu sa il ascult pe PS Iustin Sigheteanu vorbind. Imi era drag cand isi zicea predica imbinand sfaturile duhovnicesti cu viata lumeasca. Plus ca a trait in Manastirea Rohia, iar eu am convingerea ca doar cei binecuvantati ajung acolo.

Azi i-am citit discursul, cel in care ii facea campanie lui Ponta. Sunt sigura ca textul a aparut si datorita stransei sale legaturi cu primarul orasului nostru, dar asta nu e scuza. Gandindu-ma la vorbele lui, ca trebuie sa-l votam pe al nostru, mi-am amintit de pilda samarineanului milos.

“25. Si iata, un invatator de Lege s-a ridicat, ispitindu-L si zicand: Invatatorule,ce sa fac sa mostenesc viata de veci?

26. Iar Iisus a zis catre el: Ce este scris in Lege? Cum citesti?

27. Iar el, raspunzand, a zis: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si din tot sufletul tau si din toata puterea ta si din tot cugetul tau, iar pe apropele tau, ca pe tine insuti.

28. Iar El a zis: Drept ai raspuns; fa aceasta si vei trai.

29. Dar el, voind sa se indrepteasca pe sine, a zis catre Iisus: Si cine este aproapele meu?

30. Iar Iisus, raspunzand, a zis: Un om cobora de la Ierusalim la Ierihon, si a cazut intre talhari, care, dupa ce l-au dezbracat si l-au ranit, au plecat, lasandu-l aproape mort.

31. Din intamplare un preot cobora pe calea aceea si, vazandu-l, a trecut pe alaturi.

32. De asemenea si un levit, ajungand in acel loc si vazand, a trecut pe alaturi.

33. Iar un samarinean, mergand pe cale, a venit la el si, vazandu-l, i s-a facut mila,

34. Si, apropiindu-se, i-a legat ranile, turnand pe ele untdelemn si vin, si, punandu-l pe dobitocul sau, l-a dus la o casa de oaspeti si a purtat grija de el.

35. Iar a doua zi, scotand doi dinari i-a dat gazdei si i-a zis: Ai grija de el si, ce vei mai cheltui, eu, cand ma voi intoarce, iti voi da.

36. Care din acesti trei ti se pare ca a fost aproapele celui cazut intre talhari?

37. Iar el a zis: Cel care a facut mila cu el. Si Iisus i-a zis: Mergi si fa si tu asemenea.” (Luca, cap 10)

Aproapele tau, cel pe care ar trebui sa il numim al nostru, este cel care iti face bine si iti arata bunatate. Nu cel care isi face cruce ca tine. Daca va numiti frati ai lui Hristos, apoi urmati-i lectiile!