In cadrul Carnavalului de Nonformal, la teatru forum, s-a pus in scena o situatie legata de o victima si-un opresor. Publicul putea sa intervina cu sugestii pentru a schimba finalul povestii. La un moment dat, eu am spus ca o solutie de vindecare pentru opresor ar fi terapia. Un baiat, cred ca de liceu, mi-a spus ca e drastica. A vrut chiar sa ma vada, sa stie care-i agresiva cu o astfel de propunere.

De catva timp, un baiat de care-mi place ma simtea agresiva ( nu in pat 🙂 ), la fel si un client… si m-am pus pe analizat subiectul.

Cine n-a fost victima, nu poate intelege ce gandeste sau ce traieste una. Mecanismul prin care te transformi in victima e ca si picatura chinezeasca, adica subtil si in timp, prin situatii care par nesemnificative daca le iei separat, insa privite in ansamblu, sunt dezastruoase. De aceea, e un mare dar sa te poti uita din afara ta, la tot ce traiesti. Vi-l doresc din suflet sa-l primiti.

Cine spune ca victima nu poate fi ajutata daca nu e pregatita, are perfecta dreptate. Intr-o relatie de victima si opresor, cata vreme el abuzeaza si ea incaseaza, lucrurile merg bine. Daca ceva se intampla in interiorul victimei, si constientizeaza ca nu merita sa traiasca asa, la un moment dat va riposta. Ce credeti ca va face opresorul? Se va opri cumva, socat de noua situatie? NU!! Va aduce si mai multa violenta in ecuatie, pentru ca stie ca asta-i metoda care a functionat. Noua violenta, tot catre victima se va indrepta, rar au parte si cei care au incercat sa o ajute. Daca decizia de riposta n-a venit din interiorul ei, daca nu e pregatita, victima se va reintoarce la docilitatea dinainte si va intoarce spatele celor care au incercat sa o ajute. Tocmai pentru ca nu era pregatita psihic pentru urmari.

Un opresor se mai linisteste cand intervine pentru victima unul mai tare decat el. In piesa era vorba de un copil de tigan, de care-si bateau joc unii colegi la scoala. Eu ma gandeam ca lui ii e simplu, isi cheama neamurile, il scutura de cateva ori, garantat nici nu mai respira aia catre el.

Dar “opresorul de meserie”, n-are el problema cu o anumita categorie sociala, ci cu oricine e slab in jurul sau. Isi va gasi un alt obiect de joaca. Prin urmare, pentru el, singura solutie e terapia. Si cu cat incepe mai repede, cu atat mai bine.

Deci, a fost agresiva sugestia sau realista?