O persoana, pe care nu o cunosc si nu-mi amintesc cum arata, mi-a dat intr-o seara o invitatie la Critical Mass. Pe flyer era un individ care ridica o bicicleta deasupra capului si prima data m-am gandit ca poate face exercitii pentru umeri. Stiti cand ne bucuram de ceva sau cand iesim victoriosi dintr-o chestie, cei mai multi dintre noi ridica mainile in aer. Si asta face individul cu bicicleta, se bucura ca o foloseste!

Bucuria biciclistilor din trafic e putin umbrita de ceilalti participanti non-biciclisti, care, majoritatea dupa parerea mea, traiesc cumva cu impresia ca ii pot ignora pentru ca numarul lor e mic. Pun pariu ca soferii care vad biciclete prin oras, se gandesc ca probabil sunt aceeasi 10 sau 15 oameni care n-au de lucru si se plimba aiurea.

Critical Mass e un eveniment care se tine in peste 300 de orase ale lumii, in ultima vineri a fiecarei luni, este o ‘coincidenta spontana’, actiune directa a locuitorilor orasului, care se strang la o locatie stabilita si o ora anuntata pentru a traversa strazile si soselele pe biciclete, in grup compact. Evenimentul nu se organizeaza pe un traseu prestabilit, ci spontan, sub forma unei celebrari nonviolente a mersului pe bicicleta ca parte din traficul urban.

Stiti ca spatiul public, desi e public, nu-l poate folosi publicul cum vrea el. Daca e ceva organizat, ai nevoie de autorizatie. Practic, vinerea aceasta e ultima vineri din luna. Daca ne intalnim la ora 17, la Monumentul Ostasului o facem ca ne-am nimerit toti sa vrem inghetata din parc in acelasi timp. Daca ne plimbam catre aceeasi directie, o facem ca mergem in acelasi loc. Si nu-i cunoastem pe cei care au lipit afise prin oras sau au facut pagina pe facebook.

Iar pentru siguranta, acest articol se va autodistruge in 10, 9, 8, 7…… 😀