“Odata Yin – odata Yang, numim aceasta Cale.”
Teoria Yin-Yang este un concept filozofic, utilizat de chinezi pentru a analiza si observa lumea naturala. Totul in jurul nostru are un caracter dual, ziua si noaptea, lumina si intunericul, caldura si frigul. Ziua, lumina, caldura, miscarea sunt Yang, pe cand noaptea, intunericul, frigul, repausul sunt Yin. Barbatii sunt Yang, femeile sunt Yin :). Apoi, fiecare aspect Yang, poate fi analizat si el dupa conceptul Yin-Yang, de exemplu, ziua e Yang, dar poate fi impartita in doua, dimineata Yang, dupa-amiaza Yin.
Si pentru ca nu sunt inca destul de inteleapta sa vorbesc mai mult despre asta, va copiez ceva frumos din cartea maestrului Cezar Culda – Lumea Minunata a Qigong-ului! Sa meditati la ce scrie acolo…
“Alternanta Yin-ului si a Yang-ului este Calea Cerului, pe care omul intelept si-o asuma. Cerul coboara spre noi si ne da un impuls creator, astfel incat Yang-ul se manifesta. In aceste momente ne simtim protejati, credinta noastra sporeste, avem senzatia ca sansa ne-a suras. Orice am face suntem sprijiniti.
Apoi Cerul se retrage, lasandu-ne singuri: este momentul Yin-ului. Acum, omul intelept stie ca este intervalul in care el trebuie sa implineasca impulsul pe care l-a primit de la Cer, chiar daca Cerul nu se mai manifesta. Desi se simte abandonat, inteleptul nu uita legea alternantei Yin-ului si a Yang-ului, are credinta si duce la bun sfarsit, sarcina Creatorului.
Yin-ul se refera si la starea omului, care trebuie sa fie receptiv la ceea ce a primit si sa urmeze Calea Cerului si nu impulsurile ego-ului sau, pe care le simte atunci cand Cerul s-a retras. In acest mod, in mijlocul Yin-ului va aparea Yang-ul, omul linistit si liber de “eu”-ul sau va reusi sa lase Vointa Cerului sa se implineasca prin intermediul sau. Astfel, viata va trece “pasind necontenit pe Cale”, pentru ca in timp sa ne putem contopi cu ea.”
06/04/2013 at 5:48 am
Nu am citit deloc de Qiugong dar daca inlocuiest Creatorul cu Dumnezeu , Yang cu binele si Yin cu raul atunci seamana mult cu crestinismul.
06/04/2013 at 9:26 am
Toate practicile spirituale seamana intre ele.
12/04/2013 at 9:14 am
Nu poti spune despre Yin si Yang ca fiind bine sau rau….sunt manifestari ale intregului…
06/04/2013 at 9:58 pm
Eu prefer sa cred in Karma ceva mai mult decat in prezenta celor sfinte, sunt putin ateu nu pot spune nu insa in puterea Karmei cred 100%.
Oare cuvantul tanar din limba engleza are vro legatura, sa fie preluat de la chinezi?
07/04/2013 at 2:16 pm
Nu cred sa aiba vreo legatura cuvant tanar din engleza cu yang-ul de la chinezi.