Săptămâna aceasta, directori de teatre, organizatori de festivaluri și evenimente culturale cu public, au trimis către Ministerul Culturii propuneri și variante pentru redeschiderea activității specifice lor, care urmau să fie discutate împreună cu specialiști din sănătate. Hotărârea Guvernului nr. 394/2020, publicată în Monitorul Oficial în 20 mai, zice:

3. Activitatea instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizual, a instituțiilor, inclusiv organizatori de drept privat, de spectacole și/sau concerte, a centrelor și/sau a căminelor culturale și a altor instituții de cultură, inclusiv organizații de drept privat, precum și evenimentele culturale în aer liber și festivalurile publice și private pot fi desfășurate în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și ministrului sănătății,emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, în termen de 5 zile de la adoptarea prezentei hotărâri.”

Adică, prin 25 mai, vom știi când e voie și în ce condiții!

Varianta spectacolelor în interior iese din discuție, riscul de transmitere este prea mare atunci când petreci mai mult timp într-un spațiu închis, chiar și cu măsuri de distanțare. Personal, nu cred că ziua când ne vom vedea în sală e pe aproape. În exterior, dacă ai unde, poți crea condiții pentru siguranța publicului, însă și acolo, sunt necesare măsuri de protecție pentru cei de pe scenă. Mă gândesc că fiecare teatru își regândește repertoriul acum, o scenă în aer liber te limitează din multe puncte de vedere, dar e ofertantă din altele.

Sunt șanse mari să ne vedem prin iunie în curtea teatrului. Și dacă totul merge înspre bine, probabil ne vom vedea toată vara. Acum să nu credeți că vom juca Butoiul sau Dragă Doamnă, va fi un altfel de teatru, dar ne vom bucura de reîntâlnire. 🙂

foto: unsplash.com