Maramuresul
De-ale mele

Ce părere aveți despre Maramuresul nostru?

Maramuresul nostru a luat în freză două articole puțin usturătoare în ultimele zile, usturătoare, dar necesare ca să mai desumfle balonul de mândrie care e agățat deasupra capului nostru.

Daca eram din Maramures, muream cu ei de gat. Cu toti primarii, cu toti inutilii care s-au perindat pe la Turism. Imi crapa obrazul de rusine ca zona Maramures a ajuns sa fie infestata de kitsch in halul asta.” [sursa]

Aici aș adăuga că nu-i primarul de vină că-s oamenii proști și avari.  Știți că o dăm mult pe asta cu meșteșugurile, doar că principala problemă e că nu se transmit mai departe. Copiii meșteșugarilor nu mai vor să învețe, nepoții nici atât.

Tinerii vorbesc cu mândrie că vai Doamne, ei se trag din Maramuresul istoric, dar niciunul nu zice că ar vrea să se întoarcă. Când ai crescut purtat de părinți la sapă, ori la fân, ori la tăiat lemne, după ce dai de viața mai ușoară de oraș, nu te uiți înapoi.

O fi Cimitirul Vesel bomboana de pe colivă, dar cred că adevărata frumusețe a Maramureșului stă în peisaje, în căpițele cu fân și în bisericile simple din lemn făcute de voia omului, nu de scopul turistic.” [sursa]

Și când zicem turistic, zicem bani. Banul transformat în scop a făcut să vândă omul lemnul ca să-și cumpere inox de pus la case.

Dacă te duci la Bârsana la slujbă, hainele tradiționale de pe majoritatea credincioșilor sunt făcute de chinezi, că iarna avem alte distracții, cum ar fi televizorul și netul, nu avem timp să stăm la țesut și la cusut. Iar zgârdanele trebuie musai însoțite de coliere de aur, brățări și inele în neștire. Desigur, dacă te oprești la femeile care vând cămeși pe marginea drumului, îți vor spune că-s făcute de ele. ( a nu se înțelege că-i bag pe toți în aceeași oală)

Știți cine va salva Maramuresul? Educația. Și turistul care va cheltui mai puțin și mai rar. Și noi restul, care vom învăța meșteșuguri din drag ca să nu se piardă.

[foto]

5 Comments

 • Sebi

  Si când bătrânul mester a renuntat la sculele vechi (dalta, topor, ferastrau) in favoarea celor noi cum ar fi drujba, va fi sin ce in ce mai greu sa transmită ceva.
  In privinta statului pe net iarna in loc de tesut, este si el om cu slăbiciuni ca si noi toti, cedează când are de ales ceva mai usor si ieftin, înainte nu avea la ce, acum are si de aceea apare plasticul pe case si pesticidele in gradina si da noi cei interesati ne vom muta la tara si vom salva, savura si transmite ce vom putea, sa rămână ceva dupa noi

  • Alina Rad

   Așa să fie! Degeaba, e normal să se schimbe lucrurile. Doamne dă să le ducem către mai bine 🙂

 • Sebi

  Vezi am găsit o scuza, slăbiciunile, dar totusi nu toti cedam la fel, unii chiar nu cedează! Vreau sa te întreb, de ce un om de la tara care a trait din fructele pământului atâta timp, cedează asa de usor si altul de la oras care nu prea au avut contact cu lucrul pământului, cauta/vrea produse bio/naturale, apreciind un produs natural lucrat de mana?

 • Mihai

  Eu unul cred ca Maramuresul va disparea 75% in 1-2 generatii (pur si simplu vor pleca in Vest iar copii lor vor ramane acolo).
  Apoi vor fi demolate toate ororile construite de prostanii de azi si vor ramane cateva insule turistice. In rest paduri si natura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.