Maramuresul nostru a luat în freză două articole puțin usturătoare în ultimele zile, usturătoare, dar necesare ca să mai desumfle balonul de mândrie care e agățat deasupra capului nostru.

Daca eram din Maramures, muream cu ei de gat. Cu toti primarii, cu toti inutilii care s-au perindat pe la Turism. Imi crapa obrazul de rusine ca zona Maramures a ajuns sa fie infestata de kitsch in halul asta.” [sursa]

Aici aș adăuga că nu-i primarul de vină că-s oamenii proști și avari.  Știți că o dăm mult pe asta cu meșteșugurile, doar că principala problemă e că nu se transmit mai departe. Copiii meșteșugarilor nu mai vor să învețe, nepoții nici atât.

Tinerii vorbesc cu mândrie că vai Doamne, ei se trag din Maramuresul istoric, dar niciunul nu zice că ar vrea să se întoarcă. Când ai crescut purtat de părinți la sapă, ori la fân, ori la tăiat lemne, după ce dai de viața mai ușoară de oraș, nu te uiți înapoi.

O fi Cimitirul Vesel bomboana de pe colivă, dar cred că adevărata frumusețe a Maramureșului stă în peisaje, în căpițele cu fân și în bisericile simple din lemn făcute de voia omului, nu de scopul turistic.” [sursa]

Și când zicem turistic, zicem bani. Banul transformat în scop a făcut să vândă omul lemnul ca să-și cumpere inox de pus la case.

Dacă te duci la Bârsana la slujbă, hainele tradiționale de pe majoritatea credincioșilor sunt făcute de chinezi, că iarna avem alte distracții, cum ar fi televizorul și netul, nu avem timp să stăm la țesut și la cusut. Iar zgârdanele trebuie musai însoțite de coliere de aur, brățări și inele în neștire. Desigur, dacă te oprești la femeile care vând cămeși pe marginea drumului, îți vor spune că-s făcute de ele. ( a nu se înțelege că-i bag pe toți în aceeași oală)

Știți cine va salva Maramuresul? Educația. Și turistul care va cheltui mai puțin și mai rar. Și noi restul, care vom învăța meșteșuguri din drag ca să nu se piardă.

[foto]