Dacă te duci la Borsa într-o duminică dimineață, cum ai trecut de Cavnic, vezi oameni îmbrăcați în costum popular mergând la biserică. Unii au opinci, unii pantofi. Unii poartă cămeși vechi, unii poartă cămeșile ”comerciale”. Recunoști trecând pe drum care-i din sat sau care-i venit în vizită de la oraș. Recunoști care fată se vrea a fi mai mândră după cât îi e de mare tocul, ori mai rău, platforma de la pantofi. E cea mai tristă încercare de a combina vechiul și noul, după umila mea părere.

Că mai porți cămeși din comerț, înțeleg. M-am oprit la Bârsana și-am găsit de cumpărat cu 800 lei bucata. În Baia Mare, este în Piața Păcii un magazin cu lucruri vechi, unde găsești cămeși și ii vechi, mult mai ieftine. Eu mi-am adus din casa bunicii două șterguri mari de perete, cu cipcă la capăt și model cusut de mână. Mă gândeam să le cos împreună și să-mi fac o față de masă, dar între timp, am cunoscut o fată pricepută și-o să i le încredințez ei cât de curând, să-mi croiască o cămașă. Bunica ar fi tare bucuroasă!

Prima baie sau bălăceală de picioare pe anul ăsta, am făcut-o în Tăul Știol. A fost rece și se vedea zăpada puțin mai sus pe versant. Apoi am coborât la Cascada Cailor!

Borsa

Tăul Știol

Încă mă surprinde faptul că mai sunt oameni care merg pe munte în balerini sau teniși. Ori cu poșetă! Avem o foarte proastă înțelegere a eleganței sau a momentului când e cazul să fii elegant. Iarăși, lăsăm gunoaie sus pe munte de parcă e un loc accesibil pentru femeia de serviciu. La Cascada, sunt multe pubele, dar mă întreb pentru cei care aruncă peturi, hârtii sau pungi în ele, nu se gândesc c-ar fi mai ușor să le pună în rucsac, să le arunce în complex? Nu e un loc tocmai accesibil pentru mașina de gunoi, adică cineva vine și le cară de acolo… ori poate nu au loc de ele în poșetă!

Am văzut apusul soarelui din hotel, intinsă pe sezlong la piscină. Peste drum, prin geamurile mari de sticlă, vedeam găinile care se plimbau prin curțile oamenilor, genul de diferență care ar încânta turiștii. Dar cea mai tare imagine a fost a unei bătrâne mergând pe marginea drumului în Bogdan Vodă, cu straița maramureșană pe umăr, cu năframă pe cap, cu o mână asezată pe șold, mâncând o inghețată pe băț. Emana o forță pe care eu o ador!