John Maxwell povestea într-o conferință că tânăr fiind, a învățat singur să joace golf. Mai târziu, după ce au început să vină banii și faima, un prieten s-a oferit să îi corecteze greșelile din mișcarea brațelor, greșeli cauzate de lipsa învățării cu un profesor și proasta înțelegere a tehnicilor. După ce a învățat mișcarea corectă, într-un joc cu miză și în momentul în care avea cel mai mult nevoie să lovească bila corect, o lovea greșit.

A înțeles atunci cât e de importantă baza învățării și cât e de necesară exersarea continuă pentru a corecta o deprindere greșită. Subconștientul nostru înmagazinează primele lecții, obișnuințe, senzații. Chiar dacă în timp lucrăm conștient la îndreptarea lor, în stări de stres ori supărare, e posibil ca mintea să ne trădeze și să reacționeze altfel de cum știm că e bine.

Hai să zicem că uneori, fără să fie neapărat vina noastră, am practicat și acceptat în viața noastră anumite obișnuințe dăunătoare. Corectarea lor pe moment, nu duce la corectarea lor completă, tocmai datorită forței pe care o are obișnuința.

Trebuie timp și exercițiu ca să corectezi o deprindere greșită! Și răbdare!

Iar dacă ai reacționat greșit, deși ți-ai propus să nu o mai faci, ori au reacționat alții greșit față de tine, deși și-au propus să nu o mai facă, să avem înțelegere și îngăduință! Uneori greșim fără să vrem, doar din obișnuință!