O asociatie draga mie, Team for Youth Association si o asociatie pe care abia acum am cunoscut-o, Centre For Social Transformation, au pus la cale o initiativa de a declara anul 2016, anul Pacii in Baia Mare. Si un prim demers este “Luna Filmelor de Pace la Baia Mare”. Pe parcursul lunii martie vom vedea cateva documentare, in fiecare zi de miercuri, de la ora 17.00 la Biblioteca Judeteana. Ieri am vazut primul film, pe care l-am gasit si online. Va recomand sa il vedeti, o sa fie 39 de minute castigate.

Ziceam cand a murit Natalie Cole ca toata lumea spune “sa se odihneasca in Pace!”, dar putini se gandesc cat traiesc la actiunile lor, si la cat din ce fac ei aduc pace in viata lor si a celor din jur. Am eu credinta ca nu e pace dincolo, daca nu incepe aici.

Din invatatura mea de pana acum, stiu ca orice schimbare interioara vine pe fond de presiune si suferinta exterioara. Si doar schimbarea interioara profunda poate genera rezultate in exterior.

Suntem invatati sa ne uitam la diferente, sa ne separam de ceilalti, care nu sunt ca si noi. Practicile spirituale te indeamna sa te cunosti, ca sa poti constientiza nu esti separat, ca bucuria ta e bucuria tuturor, si suferinta celorlalti e si suferinta ta. Iar constientizarea asta responsabilizeaza.

Zice Imamul la un moment dat, ca exista o constiinta a lumii musulmane, de aceea, cei din Nigeria se simt afectati de suferinta celor din Afganistan sau din Irak, chiar daca sunt departati geografic. M-a surpins ca avea notiunea asta, pentru ca ma gandeam la constientul colectiv, care influenteaza constientul nostru. De asta bucuria ta e bucuria tuturor. Si de asta poti schimba lumea, prin ce manifesti tu.

Am discutat dupa film, si parerea generala a fost ca ar trebui vazut de cat mai multi oameni, cu speranta ca va ridica macar semne de intrebare, legate de comportamentul fiecaruia, daca nu chiar raspunsuri.

Si a mai fost ceva, un lider religios care afirma ca uneori, si ei poarta vina pentru cum ii invata pe cei care ii asculta.

Iubirea e lectia, si o inveti cand poti sa ii iubesti pe cei care iti par diferiti si pe cei care iti pare ca iti gresesc. Va rog sa va uitati la film!