Am tot auzit si citit tot felul de comentarii legate de inscrierea orasului Baia Mare in competitia pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii. Am auzit comparatii intre noi si orasele ramase in cursa, toate sugerand ca altii merita si noi nu. M-am gandit ca poate ar fi de folos sa citim niste informatii din “Ghidul pentru orasele care se pregatesc pentru depunerea candidaturii”, ghid pe care il gasiti aici.
Mi-am permis sa fac o selectie cu ce mi s-a parut important.
1. Introducere
Din 1980 s-a conştientizat din ce în ce mai mult rolul culturii în viaţa oraşelor, şi anume de a contribui la bunăstarea cetăţenilor şi la prosperitatea unui oraş. Numeroase oraşe care au deţinut titlul au beneficiat nu doar de un an de succes, ci şi de o moştenire de durată.
Fiecare oraş care intenţionează să-şi depună candidatura sau care este în curs de pregătire a candidaturii are propriile obiective locale care corespund circumstanţelor şi priorităţilor sale. Cu toate acestea, acesta este un premiu european cu criterii şi obiective standard stabilite la nivelul UE. Oraşele care reuşesc să obţină titlul combină obiectivele locale cu acest aspect european (şi deseori internaţional).
2. Consecinţele raportate de oraşele care au deţinut anterior titlul
Printre consecinţele raportate de oraşele care au deţinut anterior titlul se află următoarele:
•Titlul de Capitală europeană a culturii a acţionat ca un catalizator pentru o schimbare majoră a oraşului sau a unei zone a oraşului.
•O creştere semnificativă a respectului de sine şi a mândriei faţă de oraş în rândul cetăţenilor.
•O implicare mai mare în raport cu oferta culturală a oraşului, în special a unor categorii de public a căror participare e mai puţin probabilă.
•Dezvoltarea unor noi oferte culturale, a unor noi competenţe şi a unor noi oportunităţi pentru artişti şi pentru organizaţiile culturale.
•O mai bună înţelegere şi un profil mai bine definit la nivel internaţional, care se traduc adesea prin
dezvoltarea turismului şi o reputaţie mai bună.
3. Cine poate depune candidatura?
Dimensiunea oraşului nu este un factor. Au existat oraşe care au deţinut titlul de peste 1 milion de locuitori, dar şi cu o populaţie de sub 25000 de locuitori.
Oraşele pot implica zonele limitrofe (şi anume oraşele sau regiunile vecine). Aceasta s-a întâmplat, de exemplu, în 2007, atunci când Luxemburg a asociat Marea Regiune, în 2010, când Essen a inclus regiunea Ruhr, în 2012, când Maribor a implicat 5 alte oraşe din estul Sloveniei şi în 2013, când Marseille-Provence a implicat 90% din departamentul Bouches-du-Rhône. Cu toate acestea, un singur oraş îşi asumă răspunderea în acest sens.
Un program orientat spre viitor. Titlul nu-i este acordat unui oraş pentru patrimoniul său cultural sau pentru oferta sa culturală dinamică din prezent. Acestea pot sta la baza depunerii candidaturii, dar nu pot constitui candidatura însăşi. (O CEAC nu este o variantă a patrimoniului mondial UNESCO sau a mărcii patrimoniului european). Oraşul primeşte titlul pentru programul prezentat în dosarul de candidatură.
Aici nu se merge pe ideea „business as usual” („menţinerea practicilor existente”). Unii candidaţi au prezentat dosare de candidatură în care au pus sub emblema „Capitală europeană a culturii” activităţile lor culturale existente. Acestea nu s-au calificat. Titlul de CEAC se acordă pe baza unui program specific pe lângă activitatea culturală normalăa unui oraş.
Nu există un model standard de program pentru oraşul dumneavoastră. Fiecare oraş este unic. Programul său reflectă nevoile şi obiectivele sale şi respectă totodată criteriile oficiale privind CEAC.
Nu este un proiect axat pe turism. Unul dintre obiectivele programului este dezvoltarea profilului
internaţional al oraşului prin cultură. În majoritatea Capitalelor europene ale culturii a existat o creştere a turismului; este un factor de succes în numeroase CEAC. Cu toate acestea, programul privind CEAC se concentrează îndeosebi asupra cetăţenilor, în special asupra cetăţenilor din oraş.
Nu există o cerinţă privind un număr mare de evenimente şi de proiecte. Programul dumneavoastră trebuie să îndeplinească obiectivele pe care le-aţi stabilit şi să se încadreze în buget. Nu vă asumaţi sarcini care depăşesc posibilităţile conducerii oraşului, dar şi ale cetăţenilor.
Un program european (internaţional). Acesta este un proiect european. Programele trebuie să sublinieze atât trăsăturile comune, cât şi diversitatea culturilor din Europa. Viziunea globală a evenimentului trebuie să fie europeană, iar programul trebuie să prezinte interes la nivel european şi internaţional.
Este un proiect cultural. Numeroase CEAC au beneficiat de avantaje economice şi sociale semnificative de pe urma deţinerii titlului de CEAC. Acestea au vizat infrastructura oraşului, regenerarea fizică, investiţiile străine, sentimentul de mândrie faţă de oraş etc. Sunt nişte beneficii secundare pozitive. În centrul acţiunii CEAC se află un proiect cultural pentru cetăţeni, artişti şi operatori culturali şi pentru cei care îşi folosesc competenţele lor creative în numeroase sectoare ale societăţii.
Oraşele îşi pot lansa propriile provocări. Acţiunea CEAC este o ocazie de a explora latura mai obscură a istoriei oraşului. De exemplu, Linz 2009 a abordat legătura sa cu perioada nazistă. Liverpool 2008 a analizat rolul său în comerţul cu sclavi.
Este un angajament pe termen lung. Pentru pregătirea, dezvoltarea şi punerea în aplicare a acţiunii, este necesară o perioadă de 6-7 ani de efort continuu şi susţinut. Moştenirea lăsată de aceasta este de lungă durată; numeroase CEAC, deşi au trecut decenii de când au deţinut titlul, încă mai beneficiază de pe urma acestuia. Alte oraşe, care au avut rezultate mai slabe, trebuie să se confrunte cu consecinţele negative ale imposibilităţii de a se ridica aşteptărilor. Deţinerea titlului de CEAC aduce avantaje semnificative oraşelor care doresc să se implice cu adevărat.
Si o sa inchei cu vorbele lui Steve Green, presedintele juriului de experti care evaluează candidaturile oraselor:
“Ce anume face un oraş să devină Capitală europeană a culturii? Este vorba despre programul viitor, nu ceea ce a făcut în trecut, nu ceea ce face acum. Este dorinţa de a schimba oraşul. Şi un anagajament solid de a învăţa despre alte culturi ale Uniunii Europene şi de a-şi împărtăşi propria cultură. Este un angajament puternic de dialog intercultural, de politici antidiscriminare şi de includere”. [sursa]
Succes, Baia Mare draga!
22/02/2016 at 9:28 pm
Interviul tau imi da si mai multa incredere ca Baia Mare poate fi capitala europeana a culturii si ca nu are niciun dezavantaj fata de celelalte orase candidate, chiar are multe mici avantaje de care ar trebui sa profite.
Mi-ar place sa vad din partea “organizatorilor” ca implica mai mult comunitatea baimareana. Sa existe to do list-uri daca esti antreprenor baimarean, daca esti politician baimarean, daca esti student baimarean(in alt oras), daca esti ongist, daca esti expert intr-un domeniu, daca esti plecat in lume… to do listuri despre ce si cum poti face ca sa ajuti proiectul… cu mini-taskuri… chestii unctuale pe care oricine le-ar putea si ar dori sa le faca…
Cheers!
22/02/2016 at 9:37 pm
Salutare Adrian :),
Din informatiile mele, e deja in lucru ceea ce tu ai enumerat. Ma bucura comentariul tau. Si sa stii ca voi fi parte din echipa :), deci astept si alte comentarii sau intrebari.