Sunt abonata la newsletterul Teatrului Municipal Baia Mare de vreo 3 ani si asta e primul email trimis de la ei pe care vi-l dau cu copy/paste, atat de mult imi place cum a fost trimis. Bravo si Succes! Atat personalul teatrului, cat si baimarenii, merita un om bun in conducerea teatrului.

CASA DE PE GRANIȚĂ
un scenariu de Marcel Țop după piesa lui Slawomir Mrozek
regia Marcel Țop

etXbBAFQQywz89na

Prima premieră din această stagiune a Teatrului Municipal Baia Mare va avea loc mâine, 30 octombrie, de la ora 18.00, în sala mare a teatrului (cu publicul pe scenă).
Este vorba despre spectacolul ”Casa de pe graniță”, în regia lui Marcel Țop, în care se regăsește lumea arhetipală a Maramureșului, brusc bulversată de ceea ce hotărăsc marile puteri.
“Prin mijlocul casei e trasată granița care desparte două lumi. Poate fi una a realului și una a invizibilului. E dificil să o respecți, iar trecerea de partea cealaltă poate fi fatală. Fiecare mișcare a personajelor e urmărită cu atenție. Nu mai există pic de intimitate, iar sacrul se lasă pierdut în necunoscut. De undeva de departe, firele lui atrag personajele imperceptibil. E vremea pentru viață, dar pârghiile libertății au fost suspendate. “Casa de pe graniță” însumează un loc al antagonismelor, al conflictelor interioare, al subtilităților formale.
Un exercițiu al imaginarului concentraționar prins în ”chingile” realului, în care diplomați, vameși sunt “funcționari” ai Istoriei care contabilizează viețile oamenilor. A trăi devine o corvoadă, iar libertatea e o năzuință ce cu greu poate fi atinsă. Istoria își are mecanismele ei de subjugare și alienare. Un loc al paradoxurilor măcinate de delirul istoric. La masa Istoriei totul e contabilizat. Chiar și sarmalele. Chiar și paharul de pălincă.”
Ana Liliana Ilea

Kfc8yuwaINsI2b6E
Slawomir Mrozek s-a născut pe 29 iunie 1930 la Borzecin, în sudul Poloniei.
Este absolvent al Academiei de Arte Frumoase din Cracovia. Cele mai importante piese de teatru din creația sa sunt: ”Poliția” (1958), ”Calvarul lui Piotr Ohey” (1959), ”Curcanul” (1960), ”În largul mării” (1961), ”Strip-tease” (1961), ”Tango” (1964), ”Croitorul” (1964), ”Casa de pe graniță” (1967), ”Emigranții” (1974), ”Pe jos” (1980), ”Alfa” (1982), “Portretul” (1985), ”Dragoste în Crimeea” (1994).
Slawomir Mrozek este unul dintre reprezentanții teatrului deriziunii, supranumit ”un Eugene Ionesco al Poloniei”. În teatrul său, comicul și absurdul se întrepătrund într-un melanj grotesc, pornind de la ironia fină până la burlescul manifest.
Cauzele neliniștilor personajelor sunt dilatate, nonconformismul acestora configurând o notă specifică. Miturile sunt pulverizate, iar rațiunile etice, sociale si istorice sunt caricate îndelung. Retras în ultimii ani ai vieții în Franța, moare la Nisa pe 15 august 2013.

Următoarele reprezentații ale spectacolului vor avea loc marți 3 noiembrie și miercuri 4 noiembrie, de la ora 19.00.

Vă așteptăm la teatru!!!