Imi povestea o prietena ca a vazut un documentar despre Hitler si si-a dat seama cum a reusit sa indobitoceasca o natiune. Unor oameni educati si incadrati intr-un sistem ordonat de reguli, traind in minte, daca le repeti ceva multa vreme, ajung sa-si insuseasca anumite idei, ca fiind ale lor.

Avem in ultimele zile leapsa cu cartile, care nu e nici buna, nici rea, dar e un exemplu despre cat de usor urmam turma. Este cineva sa imi spuna de la cine a pornit leapsa si care este scopul ei?

Ne vrem intre oameni si ne vrem acceptati de ei. Si prin asta intelegem ca trebuie sa fim asemenea lor. Nu le mai dam celorlati sansa de a fi altfel, nici dreptul de a gresi. Noi stim mai bine ce ar trebui sa faca si sa nu fie gresit.

Se tot vorbeste despre a-ti gasi drumul tau in viata. Si “tau”-ul asta pare sa respinga pe celalalt. Nu mai e drumul vostru, e drumul tau, drumul lui, drumul ei. Dar drumul vostru nu inseamna contopire sau n-ar trebui sa insemne.

Uitati-va la filmuletul de mai jos, e din Dead Poets Society. Si e despre cum omul porneste in viata facand cum vrea el, si sfarseste prin a face cum vor ceilalti. Iar asta e mare pacat…