Proprietarii de domenii “.ro” vor plati o taxa de inregistrare si una anuala de reinnoire, al caror cuantum va fi stabilit prin ordin al ministrului pentru Societatea Informationala, la propunerea Registrului national RoTLD din ICI Bucuresti, care gestioneaza cele 700.000 de pagini web din Romania.

Lucrand de mult timp cu domnii va pot spune din start ca va fi haos la trecere. Proprietarii de domenii existente vor fi obligati sa le reinnoiasca in termen de 3 luni de la data publicarii hotararii in Monitorul Oficial. Ma intreb ce rol vor avea partenerii ICI din tara, daca se va putea face transferul prin ei sau factura va fi emisa direct de rotld.

Apoi, se inchiriaza deja de cativa ani domenii .ro anuale, insa nu pe datele clientilor, ci pe datele partenerului, asa am fost obligati. N-am vazut scris nicaieri ce se va intampla cu aceste domenii, cum se va face schimbarea datelor la whois.

Singurul lucru bun e ca multe domenii ocupate, dar nefolosite, vor deveni libere. Cei care pierd sunt cei care au comandat .ro cu taxa nelimitata in ultimul an sau cei care si-au transferat de pe anual pe nelimitat domeniile recent…banii dati, raman dati!

Ma astept sa scada vanzarile pe one time si, desi, aveam o umbra de speranta ca e prea complicat sa transfere 700.000 de domenii (dintre care, eu zic ca 20.000 sunt deja cu taxa anuala, poate un pic mai putine), mi-am amintit ca ei numai complicat stiu sa faca.

Zoso a facut o analiza mai aprofundata!