Team For Youth

Cred ca oricine ma cunoaste stie ca mi-am iubit la nebunie bunica din partea tatei. Ea nu mai e de ani buni, dar fiecare inceput de noiembrie il dedic amintirii ei. Am ritualul meu, ma rog pentru ea, ii mai vorbesc, mai si plang de dorul ei. Era bunatatea intruchipata, iar poza ei e mereu cu mine in geanta.

Ea a fost modelul meu de varstnic, inteleapta, vesela, impacata cu viata, tot timpul cu o vorba buna pentru toata lumea. Daca ar fi sa spun cine m-a modelat ca om, pe ea as alege-o. Am fost norocoasa, pentru ca nu am asteptat sa nu mai fie ca sa imi dau seama de asta. Iar cand eram la ea la tara, preocuparile noastre erau comune. N-avem televizor, asa ca citeam si o ajutam pe ea. Si povesteam, fara incetare. Si asa, am ajuns sa o cunosc…

Mama lucreaza acum la centrul de pensionari din Baia Mare. Acolo s-au dus cei de la Team For Youth sa “recruteze” varstnici si sa ii puna fata in fata cu tinerii, in cadrul “World Cafe”. Saptamana aceasta e Carnaval de Nonformal si-am fost si eu invitata.

S-a vorbit si s-a ascultat. Unii tineri au fost surprinsi sa constate ca si varstnicii au pasiuni si preocupari ca si ale noastre. Iar mie o doamna mi-a spus un lucru foarte interesant. Imi zicea ca tehnologia avanseaza, iar ei se adapteaza mai greu. Iar noi, daca invatam mai usor, ne credem mai destepti si nu mai avem rabdare. Si mi-am dat seama ca are dreptate. De multe ori, pentru ca nu stiu sa foloseasca un telefon mobil, nu luam in seama capitalul de intelepciune pe care l-au dobandit.

Azi am fost si la Teatru Forum. Si am vazut ca membrii asociatiei Team for Youth incearca prin activitatile lor sa schimbe felul in care vedem lucrurile si sa indemne tinerii sa cunoasca. Atunci intelegi pe cineva, cand il cunosti! Asa ca va doresc spor in a-i cunoaste pe toti cei care vi se pareau diferiti de cum sunteti voi. Nu exista metoda mai buna de a va modela ca oameni.