Nu stiu daca se mai studiaza acum prin liceu “Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie”, sincera sa fiu, nici eu nu stiu cum mi-o venit in minte titlul asta. Radeam azi singura, ca asa are tati un dar de a-mi face asta dupa ce vorbesc cu el. (de fapt, noi toti in familie suntem daruri, rad e dar citit invers :P)

Tati are 58 de ani si, de cand i-am citit eu intr-o carte cand eram prin liceu ca vai de parintii care nu asculta de copiii lor, a devenit foarte atent la ce ii spun. Si evident, si el e o pilda de intelepciune, ca doar cu cine sa ma aseaman eu?

Problema lui in viata e nevasta, ca la orice barbat, si majoritatea cugetarilor intelepte au legatura cu ea.

Neagoe Basarab isi incepe invataturile cu “Iubitu mieu fiiu, mai nainte de toate sa cade sa cinstesti si sa lauzi neincetat pre Dumnezeu cel mare si bun si milostiv si ziditorul nostru cel întelept, si zioa si noaptea si in tot ceasul si in tot locul.” Tati se vede el asa, ca un preot, mereu ne spune ca mami are noroc cu el, ca nu are de dat pomeniri la biserica pentru ma-sa, ca o pomeneste el.

Azi l-am certat ca a certat-o. Si mi-a zis sa-l las in pace, ca trebuie si mami sa simta ca s-a maritat. Daca ii ziceam vreodata sa divorteze si sa-si caute alta, rapid ii sarea in aparare: mai buna nu-mi aflu, mai rea nu-mi trebuie!

Cand e vorba de finante, are propria lui grila de calcul si se rezuma la sticla de bere. Daca se imbolnavea, imi calcula cata bere ar fi putut cumpara pe banii pe care i-a cheltuit pe medicamente. Daca vad ca are nevoie de ceva si ii cumpar, vine mereu sa ma ramburseze. Daca ii zic ca nu e nevoie, ma intreaba de ce nu i-am luat mai multe.

Dupa cum se vede, cel mai mult a incercat sa ma invete sa nu fiu o pacoste pe capul unui barbat, a lui in primul rand, iar mai apoi, a altora. M-a invatat bunatatea, grija si atentia pentru ceilalti, si poate cel mai important lucru: daca beau si conduc, sa o fac ziua, nu noapte, ca ziua nu ma opreste nimeni :).