Poate o sa fiu acuzata ca nu am toate informatiile, sau experienta, sau cunoasterea necesara pentru afirmatiile pe care urmeaza sa le fac. Articolul acesta nu se doreste a fi inca unul despre calitatea presei sau a emisiunilor de la tv. M-am ghidat dupa ideea ca, daca vezi o bucata din ceva, ai informatia intregului.

N-am stiut la ce ma uit aseara cand am dat din greseala pe Maramures TV. Dupa mai multe cautari am aflat ca era o filmare catalogata drept Reportaj/Documentar. Ii stiam din vedere pe cei doi prezentatori si anume pe Alin Preda si pe Marian Ilea. M-am uitat vreo 5 minute pentru ca filmau la Voronet. Din cate mi-am dat seama, formatul emisiunii ii arata pe cei doi in plimbari prin tara si prin afara filmand puncte turistice si povestind…povesti.

Senzatia de dezgust a aparut cand am vazut ca se certau cu Maica care era la manastire pentru ca le-a explicat ca nu au voie sa filmeze si trebuie sa vorbeasca cu Maica Stareta, zicea parca ceva si de o legitimatie de presa. Unul dintre cei doi a raspuns: “Dar dumneavoastra cine sunteti Doamna? Nu sunteti dumneavoastra Maica Stareta?” Care jurnalist nu stie ca la o calugarita te adresezi cu maica, nu cu doamna? Si oare unde te duci in lumea asta, intr-un punct de atractie turistica, si filmezi si faci ce vrei tu? Si cum acuzi o maicuta ca te minte, adica ea spune vorbiti cu stareta, si tu ii spui, da’ nu esti tu aia? Invoci in final si numele Elenei Udrea, sa vina sa vada si ea cum se face turism in Bucovina!

Si acum o sa va spun (pentru ca nu am gasit imaginile emisiunii pe net) de ce se considera dnul Ilea indreptatit sa fie suparat ca nu a fost lasat sa intre el sa filmeze cum doreste la Voronet, de parca ar fi urmasul direct al lui Stefan cel Mare, venit calare pe o camera de filmat – documentarul care era in curs de realizare, face reclama manastirii! Serios? Are nevoie Manastirea Voronet de reclama?

Parerea mea e ca v-ati facut dumneavoastra antireclama, pe seama ei!

PS: Pozele sunt facute de mine in urma cu trei saptamani cand am fost la Voronet.