Cred ca toti am auzit prin magazinele mari, asteptand la casa, cand e multa lume, cate un destept care constata ca nu e criza, pentru ca lumea isi cumpara mancare. Ultima data cand am auzit un astfel de comentariu, eram la coada la metro. Si m-am uitat in jur, sa vad exact ce cumpara lumea. Majoritatea erau comercianti veniti la aprovizionare. Si era plin de bere la pet ( de 2 litri bineinteles), chipsuri si snackuri, sucuri pe ici pe colo, hartie igienica si apa minerala ieftina. Cu siguranta, nu e criza, daca ne permitem toate astea.

Nu reusesc sa inteleg, de ce nu-si dau seama cei multi, ca in veci pururi, omul, nu va renunta la mancare. Nu inseamna ca daca iti cumperi de mancare, ai bani. Supravietuiesti, asta faci mancand. Ai bani cand iti poti cumpara haine si din alte magazine decat cele chinezesti sau turcesti. Sau ai bani cand iti poti trimite copiii in vacanta sau cand le cumperi carti. Sigur, o carte de la chioscul de ziare costa mai mult decat berea la 2 litri in sticla de plastic, doar nu o sa faci risipa. Si bineinteles, de ce sa fii fraier sa cumperi ziarul cu carte, doar nu-l vei imbogati pe Patriciu sau pe nu stiu care!

Am ajuns sa credem ca e criza cand nu avem ce manca. Si asta e jalnic! Ok, recunosc, nevoie de baza e alimentatia. Dar pentru mine, criza se traduce altfel. Si tare as vrea sa aiba cat mai multi aceeasi definitie…