Intr-o zi la scoala, profesoara de franceza ne-a intrebat daca consideram sinuciderea un act de curaj sau de lasitate. Raspunsul general a fost ca e act de lasitate, mie mi se parea un act de curaj. Sa te arunci de pe bloc sau sa iti tai venele sunt activitati foarte dureroase fizic, si eu una nu as fi putut sa ma supun la asa ceva…prostie de copil de 15 ani.

Cativa ani mai tarziu am citit cartea considerata autobiografica a lui Jack London “Martin Eden”. Am ramas impresionata de descrierea actului de sinucidere din ea: “in clipa in care a stiut, nu a mai stiut nimic”.

Cu timpul am invatat ca durerea fizica e nimic, comparativ cu cea sufleteasca. Eu nu consider moartea un final, ci un inceput, o trecere spre altceva. Bunica imi spunea ca nu ii e mila de cei ce mor, pentru ca ei nu mai stiu, ii era mila de cei care raman. Sunt o gramada de lucruri care ne pot bucura. Cat de dureros trebuie sa fie sa nu le mai gasesti? Ii inteleg pe sinucigasi, si vina nu e doar a lor, ci si a celor din jur.

Cum sa nu vrei sa se termine si sa dormi cand canti asa ceva?

YouTube Preview Image