Artele plastice cuprind pictura, sculpura și grafica! De-a lungul istoriei, au fost identificate opt epoci fundamentale sau mișcări culturale despre care m-am apucat să adun informații ca să-mi ofere o mai bună cunoaștere a unui domeniu pe care încerc să-l aduc mai aproape de public, prin diferite evenimente în care mă implic. Inițial, mă gândeam să le notez într-un caiet ca la școală, dar mi-am amintit că am blog și poate sunt cititori interesați de subiect. Mărturisesc c-am căutat cărți și articole care par surse serioase, totuși, dacă găsiți greșeli, vă rog să le semnalați. Începem!
Preistoria și protoistoria (40 000 – 500 de ani î.Hr.)
În Europa, Odată cu apariția omului între anii 40 000 – 10 000 î.Hr., apar și primele manifestări artistice. Acestea erau inspirate de lumea animală, regăsindu-se sub forma picturilor rupestre din peșteri și a sculpturilor de mici dimensiuni.
Primele orașe și temple au apărut în sudul Mesopotamiei (Irakul de azi) prin anul 4500 î.Hr. Mesopotamienii, cel mai vechi popor al omenirii, trăiau între fluviile Tigru și Eufrat, fiind primii care au descoperit cerealele, plantele sălbatice, oile și caprele, devenind agricultori. Primii mesopotamieni au fost sumerienii care pot fi considerați inventatorii roții olarului, ai plugului, ai căruței, dar și ai scrierii.
Lucrările artistice ale primilor oameni erau inspirate de animalele din jurul lor, iar primele figurine de tip Venus (idol al fertilității) apar începând cu anii 25 000 î.Hr. Cele mai vechi instrumente muzicale găsite au fost fluierele din oase de pasăre și fildeș. Din secolul VI î.Hr în zona Dunării se produceau vase și figurine de lut. Din această perioadă s-a descoperit la Cernavodă ”Gânditorul de la Hamangia”, unic prin faptul că nu pare nici idol al fertilității, nici al vânătorii, ci reprezintă un om cufundat în medițație.
În Egiptul Antic, Nilul și soarele sunt cei doi factori care au determinat apariția credințelor religioase fundamentale. Dacă în Europa, regii erau considerați mesageri ai zeilor, În Egipt, faraonii erau zei cu trupul muritor, iar pentru imortalizarea lor era necesară mumificarea. Arta era în principal una de curte. Alături de piramide, 3 000 de alte monumente sunt închinate vieții de apoi tocmai pentru că exista credință că acolo se vor reîntâlnii cu familiile lor.
China a trăit prima ei epocă de aur sub dinastia Shang în jurul anului 1550 î.Hr. când s-au realizat primele vase de bronz dedicate activităților religioase și cultului străbunilor. S-a dezvoltat independent de alte civilizații, filozofia influențând puternic arta. Evident, artele erau susținute de către curtea regală și nobilimea.
Din perioada anilor 221-207 î.Hr. a fost descoperită Armata de teracotă a împăratului cuprinzând 6000 de statui de războinici și cai în mărime naturală. Obiectele din mătase și cele lăcuite sunt elemente tipic chinezești.
Creațiile artistice din Epoca Bronzului și a Fierului (2000î.Hr.-450 î.Hr.) în Europa Centrală au la bază credințele religioase primitive. Sunt opera unor triburi care și-au îngropat artefactele deliberat, probabil ca ofrandă zeilor. Tot în această perioadă începe folosirea carelor de luptă, iar comerțul impulsonează artele.
Urmează Antichitatea!
Leave a Reply