In prima saptamana din an am citit o carte despre Preasfintitul Iustinian si spunea, la un moment dat, ca a simtit mereu in interior dorul dupa o alta lume. Apareau in carte pagini dintr-un jurnal de-al sau, scris pe cand avea 85 de ani si m-a surprins ca inca avea indoieli. Inca se intreba daca a facut si face destul ca sa-si implineasca misiunea.
Imi povestea o prietena ca a fost surprinsa odata sa vada un preot stand la o masa si sa nu creada prea mult despre el. Pana in momentul cand si-a imbracat haina si a inceput sa se roage. Parea trait de altceva si unealta lui era cuvantul. Prin vorba iti transmitea ce simte el atunci.
Eu credeam ca cu cat e omul mai mare, cu atat sunt indoielile mai mici. Dar cred ca e invers. Si mi-am amintit de Musashi si de felul in care a castigat el cea mai mare confruntare a vietii sale:
“Kojiro isi pusese increderea in sabia fortei si a indemanarii. Musashi se increzuse in sabia sufletului. Aceasta a fost singura diferenta dintre ei.”
20/01/2016 at 10:45 am
Tânjim după (spre?) o altă lume dacă credem că există o altă lume. De altfel, care ar fi motivația pentru care am tânji?
Eu nu cred că e nevoie de o haină ca să mă “exprim” în exterior. Pentru mine unealta care mă definește este fapta, ce rămâne în urma mea.
Om mic cu îndoieli mari. Aș îndrăzni să mă recunosc mic în cunoaștere pentru ca să capăt înțelepciunea de a pricepe lucrurile mari. Numele acestei stări se cheamă smerenie.
Am comentat din dorința unui dialog și nu pentru polemică.
Toate cele bune, Alina.
20/01/2016 at 5:20 pm
Se simte dorinta de dialog, nu cea de polemica. Tanjim si noi cei ce credem, tanjesc si ceilalti dar nu stiu dupa ce. Multumesc pentru definitia smereniei.