Cam o data sau de doua ori pe an, cineva se gandeste sa faca o campanie impotriva violentei asupra femeilor. Reteta e urmatoarea: se iau niste vedete, se fardeaza ca sa para batute, se fac spoturi la televizor, afise de pus pe strada, un mars si un site de prezentare. Cu ce ne alegem la final: bani cheltuiti, batut din gura ca femeile sunt batute, solutii 0!!

Scuzati-ma, toti stim ca sunt femei batute! Toti stim ca sunt centre unde se pot duce, toti stim ca victimele nu au curaj sa depuna plangere impotriva agresorilor, toti stim ca in mediul unde e alcoolul rege se lasa cu scandal, toti stim ca legislatia nu le ajuta! Pe cand o sa apara careva cu solutii? Ca de vorbit am tot vorbit. O problema nu dispare daca discuti despre ea. O problema dispare cand aduci solutii pertinente.

De ce nu faceti o campanie pentru schimbarea legii in vigoare? De ce nu prezentati femei curajoase, care au depasit un astfel de moment, care sunt invingatoare? De ce nu mergeti in scoli sa le explicati celor tineri ca se poate altfel? De ce nu explicati femeilor, despre care aveti impresia ca si-o cer daca nu tac, ca de fapt, nu trebuie sa taca ca sa nu si-o ia, ci trebuie sa se protejeze? De ce nu spuneti ca un copil care creste intr-o familie abuziva, va perpetua acelasi comportament pe viitor?

Victimele sunt slabite si de cele mai multe ori, nu vorbesc. Daca ascunzi ceva, te poti minti ca nu exista. Sau daca vorbesti si o faci cui nu trebuie, s-ar putea sa nu gasesti intelegerea sau sprijinul necesar. De aceea, nu cred ca ar trebui sa vorbim de violenta, ci ar trebuie sa ne educam sa o recunoastem, sa intelegem ca nu o meritam, sa intelegem ca un om violent nu se va schimba si ca el e singurul responsabil de comportamentul sau, nu noi il generam.