Colonia Pictorilor Baia Mare a reprezentat emblema Școlii Băimărene de Pictură. Intenția de a deschide o școală de pictură a venit din partea pictorului Hollosy Simon, pe vremea când Oliver Thurman era primar.

Se pare că prima condiție care a făcut posibilă această inițiativă, transformată în timp în mișcare culturală, a fost peisajul superb care înconjura Baia Mare, iar apoi, existența unor pictori talentați care au studiat și locuit în zona noastră. Dacă mergeți în vizită la Muzeul de Artă, veți recunoaște peisajele locale în tablouri.

________________________________________________________________

La 121 de ani de la apariție, Colonia Pictorilor Baia Mare se redeschide, după o perioadă de 3 ani de reabilitare. Inaugurarea are loc între 10-12 noiembrie (https://goo.gl/RKKR4S) și va cuprinde:

Vineri, 10 noiembrie, ora 19.00 – inaugurarea Coloniei Pictorilor

  • Expoziția aniversară cu un număr de peste 500 lucrări de artă, pe simezele galeriei de artă din Colonia Pictorilor și în studiourile de creație din incintă.
  • Concert de deschidere
  • Lansarea Albumului de Artă Colonia Pictorilor 1986-2017
  • Lansarea filmului documentar de 30 minute Colonia Pictorilor.

Sâmbătă, 11 noiembrie, ora 10.00

  • Colocviu internațional cu tema Meseria Artistului în Europa.

Duminică, 12 noiembrie

  • Ziua Porților Deschise

________________________________________________________________

Având în vedere unicitatea acestui sit în România, proiectul nou implementat prevede un număr de 28 spații-rezidente pentru artiștii din țară și străinătate care vor participa la programe de schimburi interculturale – în cadrul cărora Colonia Pictorilor se va dinamiza și va recăpăta dimensiunea europeană, galeria de artă de 700 metri pătrați cu funcțiuni multiple care poate găzdui expoziții clasice dar și videoperformance-uri, instalații, un parc pentru evenimente culturale și studiouri de creație pentru studiu, unde artiștii vor susține cursuri practice sau teoretice deschise în domeniul artelor vizuale.

program inaugurare