La adapostul de caini e ca la casa de copii: frig, fără hrană multă, fără joacă sau bucurie. Un cățel pe care-l iubesc mult, dar care nu mai e la noi în familie, împlinește azi 7 ani. Articolul ăsta e și pentru el.

În urma unei solicitări pe facebook, Dragoș, actor al teatrului nostru și președintele unei asociații culturale, a anunțat că merge la adapostul de caini cu mâncare și s-a oferit să strângă donații de la doritori. A strâns 800 de lei în mai puțin de o zi!

S-ar putea să-ți placă: Oare animalele viseaza?

Vă scriu situația generală, să vă faceți o idee! Există două ONG-uri în Baia Mare, Adapostul de Caini și Salvați Animalele, care au propriul lor adăpost. În 2015, au preluat Ecarisajul din Baia Mare printr-un acord încheiat cu primăria. Există încă un adăpost în Bușag. În fiecare dintre ele locuiesc 200 de câini, iar la ecarisaj sunt acum 420, deși au loc doar pentru 200.

Câinii vin de prin curți sau de pe străzi. Odată ajunși în adăpost sunt microcipați, vaccinați și sterilizați, în măsura în care se poate. O parte din ei sunt adoptați și pleacă în Germania, restul rămân pe loc, înghesuiți în țarcuri improvizate sau cuști.

Animalele din adăposturi supraviețuiesc din donații! Dragoș s-a dus cu mâncare pentru că angajații de la ecarisaj au anunțat că rămân fără și au nevoie de ajutor. Citind cometariile la postarea sa, am văzut sugestia cuiva de a face acțiunea asta lunar sau mai des, iar Dragoș mi-a spus că e de acord (îi puteți scrie sau vizita când joacă la teatru). Mai am o prietenă care îmi povestea că adună bani de la prietenii ei și îi donează celor două asociații. Puteți face la fel, cereți 10 lei de căciulă când ieșiți în oraș 🙂 . Știți cum se zice: dacă vrei să ajuți, ajută-i pe cei care ajută mai mulți!

Adina de la Ecarisaj mi-a spus ca au nevoie de mână de lucru la reparat cuști sau zugrăvit încăperile. Le puteți scrie mesaj sau puteți vizita adăposturile ca să vedeți care e situația și să îi cunoașteți pe cei care fac voluntariat acolo. Luați și un sac de mâncare dacă mergeți. Ar fi frumos să ne mobilizăm cât mai mulți și să ne ținem lunar de treabă.

 

Dați mai departe, să fie cu noroc!