Geshe Michael Roach povestește mai mult despre iubire și mai puțin despre suferinta în cartea lui. Am rămas setată pe o poveste și n-am apucat să o scriu în articolul legat de carte.

După mai mulți ani de studiu în mănăstire, călugării au de trecut un examen pe care îl susțin în fața celorlalți călugări. Fiecare îi pun întrebări să testeze cât a înțeles. La fiecare examen, ultima întrebare e asta:

”Se va termina vreodată suferinta din lume?”

La care călugărul răspunde: ”Da!”

Apoi e întrebat: ”De ce?”

La care călugărul răspune mereu: ”Pentru că adevărul e mai puternic decât minciuna!”

După care toți exclamă: ”Extraordinar!”

În conceptul lor, suferinta se va încheia când oamenii vor înțelege că natura lor e de bunătate, că egoismul e cel care ne chinuie pentru că nu ne este propriu, ci doar un virus al minții.

Iarăși, e de remarcat siguranța cu care fac afirmația și încrederea lor că așa este. Întrebarea pare pusă retoric, dar ei afirmă răspunsul mereu și mereu, pentru a întări semnalul pe care îl trimit în lume.

Nu știm cât va dura și nici nu contează. Contează să crezi și să cureți mereu din tine urmele gândurilor și acțiunilor care spun ”eu pe primul loc, indiferent de ce înseamnă asta pentru ceilalți”.

Pare SF pentru minte dar știu că toți avem o parte care știe și surâde când aude cât e de simplă soluția. S-avem spor la eliminat!