Prin iulie 2017, primăria municipiului Cluj-Napoca anunța lansarea primului proiect online de bugetare participativa din țară în cadrul căruia, cei care locuiau și munceau în Cluj puteau depune proiecte pe diferite teme, a căror implementare ar duce la îmbunătățirea calității vieții. Ne place asta cu îmbunătățirea calității vieții!

La începutul lunii septembrie, primăria Baia Mare a lansat un proiect asemănător, oferind posibilitatea locuitorilor de a se implica activ în dezvoltarea orașului.

Bugetare participativa înseamnă că tu, locuitor al unui oraș, poți decide pe ce vor fi folosiți o parte din banii bugetului local. Decizi fie alegând să înscrii o idee, fie votând ideile altora!

Mai sunt 53 de zile până la finalizarea înscrierilor. Trebuie mai întâi să-ți faci un cont de utilizator pe baiamareactiv.ro, după care poți adăuga proiectul tău. Nu-mi este clar cine va face implementarea, am observat în filmulețul care descrie pașii prin care poți adăuga un proiect că există un câmp în care completezi cum dorești să te implici în implementare, tu cel care depune.

Ce mi se pare mai dificil de completat e câmpul legat de bugetul necesar. Asta presupune mai multe cunoștințe din diverse domenii pe care probabil mulți dintre noi nu le au.

Mai apare în termeni și condiții următoarea chestie: ”Proiectele și orice documente încărcate devin proprietatea Municipiului Baia Mare și pot fi reutilizate în mod liber de către acesta. ” Asta nu-mi place cum sună, ar trebui dată sursa!

În rest, dacă v-ați dorit ceva pentru oraș, acum e momentul.