Noaptea Muzeelor se organizează la nivel național sâmbăta aceasta (20 mai). Programul de deschidere al muzeelor va fi între orele 18.00-24.00, iar intrarea este gratuită. Evenimentul a ajuns la a 13-a ediție, nu am date concrete legat de numărul edițiilor care s-au desfășurat în Baia Mare, dar pot să vă spun că popularitatea lui e în creștere. Pe siteul oficial se pot vedea toate muzeele înscrise, iar siteul și informațiile rămân online până anul următor, prin urmare, dacă sunteți prin țară și doriți să vizitați un muzeu, găsiți într-un singur loc toată oferta muzeală.

La nivel național, evenimentul este organizat de către Reteaua Națională a Muzeelor din România , iar local am avut norocul să pot prelua eu organizarea anul acesta, vedem anul viitor. Muzeele au fost cele care și-au făcut programul și cu ajutorul prietenilor de la TeamForYouth, am găsit voluntari locali să ajute la buna desfășurare a evenimentului.

Două chestii mișto:

– avem autobuz gratuit special pentru Noaptea Muzeelor (www.urbisbaiamare.ro)

Între orele 18:00 –23:30, autobuzul va circula, la un interval de 30 de minute începând cu ora 18:00 pâna la ora 23:30, pe următorul traseu: Stadion (Muzeul de Istorie, Muzeul de Etnografie) – Energoterm – Planetariu – Kaufland 1 – Meda – Semilună – Gara CFR – Pizza Plus – Ursus (Muzeul de Mineralogie) – Parc Mara – Piața Revoluției – Piața Izvoare (Muzeul de Artă, Bastionul Măcelarilor, Turnul Ștefan, Galeria Oliver Thurman) – Stadion.

– avem turul muzeelor pe bicicletă organizat de Asociația Pro Maramureș

 

Ce vedem la Noaptea Muzeelor Baia Mare 2017

 

1. Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” – Sclipiri minerale în Noaptea Muzeelor

Acces: gratuit

Orar: 18.00 – 00.00

Adresă: B-dul Traian Nr. 8, Baia Mare

Pe lângă vizitarea expozițiilor, pe tot parcursul serii vor fi efectuate proiecții de filme documentare cu tematică de științele naturii, iar la ora 20:00 va avea loc un concert de muzică de cameră susținut de corala Euroart!

2. Complexul Astronomic Baia Mare – Mașina Timpului: Călătorie în spațiu și timp până la marginea universului cunoscut

Acces: gratuit

Orar: 18.00 – 24.00

Adresă: str. George Coșbuc, nr.16, Baia Mare

Vă recomand spectacolul (special) de planetariu: Unde este centrul Universului? (intrare la 18.00, 19.00, 20.00, 21.00, 22.00, 23.00)

 

3. Turnul Ștefan – Piața Cetății

Acces: gratuit

Orar: 19.00 – 24.00 – vor fi intrări la fiecare 20 de minute, dar dacă plouă, accesul este interzis!

 

4. Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»O noapte, Trei evenimente, O comunitate. #LaNoiLaArtă

Noaptea Albă a Picturii Băimărene nu mai e doar a băimărenilor: ducem povestea Centrului Artistic la Zalău și fascinația peisajelor la Ulmeni.

Acces: gratuit

Orar: 18.00 – 23.00 (ultima intrare)

Adresă: str. 1 Mai nr.8, Baia Mare

Vă recomand Expoziția temporară foto-documentară “Ionică Pîrvu – Împletitoarea de nuiele”!

 

5. Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş și Bastionul Măcelarilor

Acces: gratuit

Orar: 18.00 – 00.00

Adresă: str. Monetăriei nr. 1-3 și str. Piața Izvoarelor nr.1, Baia Mare

Vă recomand la Muzeul de Istorie și Arheologie „Călătorie în universul Ceasului” și vernisajul expoziției ”Istorie…din piese LEGO! Piața Cetății la Muzeu”, curator expozițional Felix Mezei, începând cu ora 19.00!

Iar la Bastionul Măcelarilor, expoziția temporară ”Bresle și meșteșuguri urbane” – breasla aurarilor și argintarilor, organizată special pentru acest eveniment și ”Zoomorfia” – expoziție de bijuterie contemporană inspirată de surprinzătoarea lume a animalelor.

 

6. Atelierul Memorial Gheza Vida

Acces: gratuit

Orar: 20.00-00.00

Adresă: Piața Libertății nr. 17, Baia Mare

Să vă serviți cu mere și cu cozonac de aici!

 

7. Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Baia Mare

Acces: gratuit

Orar: 18.00:00.00

Adresă: Dealul Florilor nr. 1, Baia Mare

Vă recomand expoziția ”Ceramica – moștenire culturală vie a municipiului Baia Mare” și concertul organizat de elevii Colegiului de Arte Baia Mare.

 

Vizitare plăcută!