”A trecut mult timp de când nu m-am mai spovedit”, așa și-a început Edmond spovedania aseară pe scena Teatrului Municipal Baia Mare, către un predicator îmbracat într-un costum roșu care poartă pecetea pieirii sufletului, nu a mântuirii. Iertarea o primește Edomond de la public, căci acum, mai mult decât oricând, înțelegem neputința lui Edmond într-o lume pe care nu o înțelege și în care nu se regăsește. Negăsind salvarea în afară, Edmond e forțat să o caute în interiorul său.

Edmond

Edmond

”We’ve come a long way” de la conu Leonida, așa mă gândeam eu aseară, în timpul spectacolului. Și nu mă refer la Caragiale…

Prima premieră a acestui an la Teatrul Municipal Baia Mare reprezintă debutul regizoral al lui Andrei Dinu într-un teatru profesionist. L-am văzut lucrând cu trupa de teatru de amatori PAR RIS, v-am mai trimis eu să vedeți piesele lui. Zicea cineva aseară că s-a întrecut pe sine. Eu nu cred, eu cred ca sinele lui abia acum începe să ni se arate, că e doar începutul!

Îmi spunea Andrei că n-au avut timp să facă avanpremieră, dar copiii ăștia se jucau atât de bine unii cu alții de parcă au făcut asta de foarte mult timp. Am plâns în urmă cu câțiva ani, odată cu exodul tinerilor actori din teatrul nostru. Mă bucur că s-a creat mediul ca să aducem alții noi. Așa cum m-am bucurat aseară să îi văd la premieră în sală și pe cei mai vechi.

Legat de Edmond, din ce am văzut până acum, mi se pare rolul cel mai bun al lui Eduard Bîndiu. Abia aștept să meargă cu spectacolul pe la festivaluri.

Se schimbă teatrul la față, mergeți să vedeți decorul, desenele sunt facute de Alex V. Miclăuș și animația desenelor de către Bogdan Dance. Mind blowing! Și este o fază în care se joacă fetele cu niște suporți de microfon care m-a făcut să mă uit pe afiș, în timpul piesei, să văd cine a făcut coregrafia. George Pop, evident!

Mi-e drag Radu Macrinici, e un manager de teatru bun. O spun rezultatele echipei sale, e un exemplu de bune practici pentru ceilalți operatori culturali. Duminică, 19 februarie, de la ora 19.00, vă puteți întâlni din nou cu Edmond. O întâlnire care durează două ore, fără pauză, dar a cărei amintiri o veți păstra în zilele următoare. Garantat!

Aplauzele în picioare, felicitările și mulțumirile merg către: Andrei Dinu, Ioan Costin, Eduard Bîndiu, Alexandra Vanci, Denisa Blag, Ioana Cheregi, Dragoș Călin, Eduard Trifa, Mircea Gligor, Andrei Stan, Călin Ionce, Petru Damșa, Bogdan Dance, George Pop, Raul Hotcaș, Mihai Vălu, Alex V Miclăuș, Dan Prodan, Augustin Danciu, Marin Codrea, Felix Mare, Sandu Șimonca, Teodor Molnar, Radu Macrinici, Corina Marchiș.