premiera teatru Tiganiada

Vineri, 3 iunie 2016, de la ora 19.00, la Teatrul Municipal Baia Mare va avea loc premiera spectacolului `Țiganiada`, dramatizare de Radu Macrinici, dupa opera lui Ion Budai-Deleanu, regia Sorin Militaru.

Este ultima premieră din stagiunea 2015 – 2016, un spectacol complex, cu o distribuție numeroasă, care a implicat toți actorii teatrului băimarean. Cei care nu vor putea fi prezenți la premiera din 3 iunie, mai au posibilitatea de a viziona spectacolul în zilele de 5, 14, 16 iunie, cu incepere de la ora 19.00.

Rostuite de timp, versurile epopeii eroi-comice, tălmăcite în scriitură modernă, transpun o poveste inițiatică a căutării fericirii. Urmând curgerea timpului, Vlad Țepeș este înlocuit de Uniunea Europeană. Lumea pantagruelică a țiganilor este bulversată de dispariția cuplului Parpanghel – Romica. Timpul se dilată, cunoașterea este una a senzațiilor dantești, edulcorate comic. Scenic, se structurează o călătorie magică a celor doi protagoniști, cu peripeții dincolo de înțelegerea minții umane. Miraculosul văzut prin ochii țiganilor este unul autentic și pregnant. ȚIGANIADA sau TABĂRA-ȚIGANILOR poartă amprenta singularului desprins din căușul timpului.
Un spectacol care ne reamintește că lumea e un teatru, iar viața un vis.
(Ana Liliana ILEA)